خبرگزاری مهر - گروه دین و اندیشه: شاید در بین نظریههای اخلاقی هیچکدام به پیچیدگی و گستردگی اخلاق فضیلت نباشد. اخلاق فضیلت نظریهای هنجاری است که بر خلاف دو نظریه سودگروی و وظیفهگروی بر فضایل و منش اخلاقی فاعل تأکید دارد تا بر نتایج فعل یا وظایف و قواعد اخلاقی.
این نظریه که قدمت آن به لحاظ نظری به ارسطو باز میگردد و به لحاظ عملی به سقراط، در قرن بسیتم با مقاله "فلسفه اخلاق مدرن" آنسکوم مورد توجه مجدد قرار گرفت. ناکارآمدی نظریههای اخلاقی رایج و جذابیت بحث از منش و فضایل اخلاقی، انگیزه و تعلیم و تربیت، از جمله عوامل گرایش به "اخلاق فضیلت" بود.
این نظریه که امروزه از مهمترین نظریههای اخلاقی است انتظار میرود در آینده بتواند در حوزههای گوناگون به ویژه در حوزه اخلاق کاربردی تأثیرات بسیار مثبتی داشته و به دلیل مؤلفههای بسیار ارزشمندی که دارد در برقراری صلح و ایجاد یک زندگی اخلاقی، مفید و کارآمد باشد.
مؤلف کتاب "اخلاق فضیلت"، این نظریه را با دو رویکرد دینی و سکولار مورد بررسی قرار داده و کوشیده است تا در فصول پنجگانه این کتاب با عنوان "تصویر اخلاق فضیلت"، "تبیین اخلاق فضیلت"، "تحلیل فضیلت"، "تفسیر سعادت" و "نقد اخلاق فضیلت"، با توجه به مبانی گوناگون این دو رویکرد به تحلیل مهمترین مباحث این نظریه بپردازد.
نظر شما